Hagyományok a természet védelmében

Demeter László, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Intézetének kutatója tartott előadást az iskolánkban a természetvédelemről, a hagyományok fontosságáról és a helyi tudás jelentőségéről. Az alábbiakban egy rövid összefoglalót olvashatnak az előadásról.

Először bemutatta a kutatói munkát, elmondta, hogy mennyire szereti, mert az év legtöbb idejét kint töltheti a szabadban és sokat is utazhat. Többek közt elmesélte, hogy eljutott Brazíliába is, ahol egy izgalmas konferencián vehetett rész, és közben az ottani kultúrával is megismerkedhetett. A Kárpát-medencében több helyen kutatnak. Többek között Szerbiában azt vizsgálták, hogy mennyire fontos a szabadföldi disznótartás, mert ha nem makkoltatnák a disznókat az erdőkben, akkor a terület egy részét egy növényfaj lepné el, ami így kiszorítaná a területről a többi védett növényfajt.

Arról is szó volt, hogy egy embernek nem feltétlenül kell rendelkeznie diplomával, hogy értsen a munkájához. Például, egy kutató nem tud minden nap megnézni egy adott helyszín  változását, de mondjuk egy erdész vagy pásztor, aki már tíz éve minden nap ott dolgozik, sokkal könnyebben észreveszi a változásokat. Az előadó azt is elmondta, hogy mennyire örült, amikor egy pásztorral tudott együtt dolgozni egy kutatáson, mert ő tényleg ismerte a területet, így sokkal jobban hozzá tudott járulni annak megóvásához.

Szó volt egy bennszülött törzsről az Iguazú-vízesés mellett, akik megtanultak már együtt élni a természettel. Úgy hasznosítják, amit a környezetük és az erdő nyújt nekik, hogy közben nem tesznek benne kárt. De sajnos, az élőhelyük zavarta a turistákat, így elköltöztették őket egy sokkal kisebb helyre, amit nagyon hamar feléltek.

Az előadásnak fontos része volt az erdők hasznosításának bemutatása. Megtudtuk, hogy többfajta erdőhasznosítás (legeltetés, fakitermelés, őserdő) létezik, amik egyaránt fontosak, de más-más embereknek. Ma már egyre több erdőt vágnak ki. Az erdők irtása pedig sajnos nagyon rossz hatással van a környezetünkre, a természetre, arra a világra, amelyben élünk, és ha nem változtatunk, annak borzasztó következményei lehetnek.

Pásztor Patrik 9. B

Az amazóniai indiánok fenntarthatóan használják az őserdőt;
a következő generációra is gondolnak.

Fotó: Demeter László

Written by