Patchwork az aulában

Az aula fölött a zuglói Cserepes Foltvarró Műhely 4 munkája látható. Az alkotásokat 2012-ben Kanadában mutatják be egy nemzetközi patchwork kiállításon. A törökösök Mokos Katalin szülő – az egyik alkotó – jóvoltából csodálhatják az aprólékos munkával készült tarka-barka textilkompozíciókat.

Titkos medalion

Néhány gondolat a kiállított munkákhoz
 

A Török Ignác Gimnázium aulájában látható 4* foltvarrott munka egy „Titkos medalion” címmel meghirdetett játékra készült. Az elkészítésük alapgondolata az Ausztráliában élő Pászti Kati (Magyar Foltvarró Céh tagja) ötlete. Felhívása hónapról hónapra jelent meg a Foltvilág patcwork magazin hasábjain A megadott koncepció alapján készült munkák kicsit egyformák és mégis nagyon mások.

Egyformaság bennük a technikai megoldás, azok sorrendisége, és néha egy-egy sor mérete. A többi különbözik, egyedi: a színválasztás és a technikán belüli megvalósítás. Látható, hogy ezekkel a kötöttségekkel, és az ugyanakkor meglévő szabadsággal mennyire más alkotások készíthetők. Ez a patchwork varázsa és szépsége. A munkákhoz egy-egy közepet mindenki maga készített, majd ezt a következő rész megvarrásához továbbadtuk másnak. A befejező sor elkészítéséhez illetve a tűzéshez érkezett vissza eredeti „gazdájához”.A készítés közben nem tudtuk, hogyan fog kinézni a végeredmény, de ettől volt szép és izgalmas.

A munkákat öten készítettük: Göbölös Beatrix, Kaszanyicki Zsuzsa, Mokos Katalin, Pintér Márta, Vidovszky Sára. Mindannyian a budapesti Cserepes csoportban varrunk, mindannyian a Magyar Foltvarró Céh tagjai vagyunk.

* Összesen 5 alkotás készült. Az ötödik hely hiányában nem került most kiállításra.

Written by