eTwinning projekt a Török Ignác Gimnáziumban

A 7.a és a 10.d osztály tanulóival egy nemzetközi projekt megvalósításán dolgoztunk. Partnereink egy lengyel és egy ciprusi iskola diákjai és tanárai voltak. Projektünk címe M@M, azaz Meteorológia és matematika volt. Az egész projekt megtekinthető itt.

A tanév során alapvető meteorológiai ismeretekre tettek szert a gyerekek. Előadásokat szerveztek, a két osztályba meteorológusokat hívtak. A kapcsolatfelvételt és a levelezést az előadóval is a tanulók végezték. Mindezt meg kellet tanulni a hatodikosoknak. Hozzájuk Szépszó Gabriella meteorológus, a kilencedikesekhez Ablonczy Dávid látogatott el. A két előadásról filmrészleteket és képeket lehet letölteni az internetről.

Az interaktív foglalkozáson tevékenyen részt vettek a gyerekek, a  feladatuk az előadások rögzítése is volt, hogy ezeket az filmeket és hangfelvételeket a külföldi partnerekkel is megosszák. Néhány hatodikos meglátogatta a Meteorológiai Főobszervatóriumot, és erről is készítettek filmet, illetve az eszközökről képeket. A filmvágást a gyerekek tizedikes társuktól tanulták meg, aki rövid filmeket készített a felvett anyagokból. Ezt először bemutatták a többi tanulónak, majd a filmeket angol feliratozással a kilencedikesek látták el. Végül ezeket megosztották a külföldi partneriskolákkal az interneten.

A hatodikosok prezentációkat és plakátokat készítettek, ezeket, illetve a meteorológiai adatokat is kicserélték egymással. Ciprusi és lengyel partnereink iskolájában egy mini meteorológiai állomás működik, aminek működéséről készült filmet megosztották velünk. Az adatokat is megkaptuk. A hatodikosok matematikaórán ezen adatok alapján sajátították el az átlagszámítást, a grafikonkészítést és grafikonelemzést. A legszebb grafikonokat szintén megosztották a külföldi diákokkal.  Földrajzórán mindkét osztály elemezte az elkészült grafikonokat, kitérve a csapadéktalan november és a globális felmelegedés egész Európát érintő problematikájára. A tanév végén projektzáró délutánt szerveztek, ahol összefoglalták az éves munkájukat.

2012. szeptember 10-én megpályáztunk és elnyertük a „Nemzeti minősített eTwinning projekt cím”et. Ez az előfeltétele annak, hogy a magyar iskolák számára az eTwinning Magyarországi Szolgáltatópontja által meghirdetett Versenyre jelentkezzünk.

Mi ebben a versenybe az M&M projektünkkel a középiskolák kategóriában indulunk. A versenynapra 2012. október 18-án kerül sor Budapesten. Iskolánkat nyolc tanuló fogja képviselni. Minden jelentkező iskolának 20 perc áll rendelkezésre projektje bemutatására. A bemutató a csapatok által kiválasztott formában történhet. Felkészítő tanárok: Törökné Bodzsár Mária és Guba András Várjuk és izgalommal készülünk a közelgő megmérettetésre.

Guba András

Vizsgálati műszer az OMSZ-nél
Vizsgálati műszer az OMSZ-nél

Written by