Sikeresen zárta első évét a törökös kórus (videóval frissítve!)

Fábián Bertalan igazgató úr 2013 őszén meghívta Tápai Dóra tanárnőt, a Chopin Zeneiskola és a gödöllői Waldorf Iskola tanárát, hogy alakítson kórust a gimnáziumban. A létszám a tanév folyamán lassan, de folyamatosan emelkedett. A csoport munkáját rajtam kívül Karasz Gyöngyi néni is személyes részvételével támogatta. Az iskolai kórus megalakulása a tantestület körében nagy megelégedést keltett. Minden ünnepség műsorszervezője igényelte az élő énekhangot. A kórus ezért 2-4 próbával, rohamtempóban készült a fellépésekre, amelyeken a nehézségek ellenére sikeresen helyt állt. A kórusvezető elképzelései mellett a felkérések és a gyerekek kívánságai alakították a repertoárt, amely így igen színessé sikeredett. Tanultunk a reneszánsztól kezdve a mai könnyűzenéig mindenfélét. A tanév folyamán majdnem 40 fő énekelt a kórusban, 8 alkalommal szerepeltünk, és közel 30 darabot tanultunk.

A tanév végén a német testvériskola korábbi meghívásával élve 4 napot töltöttünk Neustadtban. Az utazásunkat támogatta a Török Ignác Gimnázium alapítványa és a gödöllői ArmCom vállalat, ahol cserébe rendszeresen számítanak a kórus ünnepélyeken való részvételére.

Neustadtban több feladat várt ránk. A testvériskola klezmer zenekarával közösen jótékonysági koncertet adtunk az árvízkárosultak javára; felléptünk az érettségi bizonyítványosztó ünnepségen; népzenei programunkkal részt vettünk a helyi evangélikus gyülekezetnek egy pajtában tartott összejövetelén; néptáncos kórustagjaink és a minket kísérő banda vezetésével magyar néptáncot tanítottunk a testnevelésórákon. A kirándulás olyan jól sikerült, hogy a hazaút 10 órájából 6 órán keresztül énekeltünk, csak a magunk és a sofőrök örömére.

Két további felkérést kaptunk a testvériskolától. Októberben a klezmer band budapesti koncertjén, jövő márciusban pedig a big band műsorában várják a közreműködésünket Neustadtban. Távlati céljaink között szerepel, hogy eljutunk Forssába, a finn testvérvárosba, ahol szívesen tartanánk egy Kodály-módszert népszerűsítő kurzust is.

Ősztől várunk minden törökös diákot és tanárt, aki szeretne muzsikálni és egy igazán jó csapathoz tartozni!

Vargáné Balogh Katalin
kórustitkár


Written by