Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben

November 22-én, szombaton tartották meg a Bolyai Matematika csapatverseny országos fordulóját Budapesten. A Török Ignác Gimnáziumból egy csapat vívta ki magának a jogot, hogy itt versenyezhessen: a nyolcadikosok „Margit néni és a kötőszakkör” nevű csapata. Tagjai: BALLA MÁTYÁS, GYENES ANDRÁS, KIS MÁTÉ és SZABÓ DÁVID.

Idáig eljutni is már óriási szó, amit az is kellőképpen bizonyít, hogy a tavalyi országos első helyezett csapat idén be sem jutott az országosra. Rajtuk kívül pedig a negyedik és hatodik helyezett sem!

A versenyre a gyülekező 9:30-tól volt, és az írásbeli fél 11-kor kezdődött a III. kerületi Csillaghegyi Általános Iskolában. A bejutott 26 csapatból az írásbelin 6 legmagasabb pontszámot elérő csapatra délután egy újabb megmérettetés várt: a szóbeli forduló. Szerencsére a fiúk ezt az akadályt is ügyesen vették, és továbbjutottak a szóbelire. Még délután kettő után is fantasztikus teljesítményt tudtak kihozni magukból igazi csapatként szerepelve maximális pontszámot értek el! Rajtuk kívül ez csak a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium csapatának sikerült.

Az összesített eredményben, holtversenyben az ötödik helyen végeztek a nagyon erős mezőnyben sok-sok matematika tagozatos csapatot maguk mögé utasítva. Előttük is csak tagozatos iskolák diákjai végeztek, akik heti 5-6-8 órában tanulják a matematikát a mi csapatunk heti 3 órájához képest.

Fantasztikusan büszkék lehetünk a fiúkra, nemcsak azért, mert nagyon okosak és ügyesek, hanem mert nagyon összetartóak, határozottak, elkötelezettek és talpraesettek is. Annak ellenére, hogy az írásbeli feladatsorral kapcsolatos észrevételüket nem fogadta el a versenybizottság, nem törtek le, nem keseredtek el, hanem a szóbelin maximumot hozták ki magukból és a pontszámokból is. Felnőtteket megszégyenítő összpontosító képességgel, lélekjelenléttel és intelligenciával versenyeztek. Mindezt úgy, hogy a humorérzéküket sem vesztették el, és vidámak, felszabadultak voltak a felkészülések és a verseny során egyaránt. Egymás között hihetetlenül ügyesen és hatékonyan osztották el a feladatokat, mindig az adott helyzethez mérten, mindezt úgy, hogy az időbeosztásra is minden idegszálukkal odafigyeltek. Kevés felnőtt tudja mindezt, és ők már 14 évesen képesek rá! A verseny mottója is azt fejezi ki, hogy milyen óriási dolog az, amit a fiúk véghezvittek immár a harmadik éve.

„Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben”

A szombati nap folyamán az egyik legnagyobb elismerést a fiúk versenytársaiktól kapták, amikor is a budapesti Fazekasos csapat odament hozzájuk, és izgatottan kérdezte őket, hogy hány pontjuk lett!

Három éven át végig egyenletesen kimagasló teljesítményt nyújtottak mind a felkészüléseken, mind a versenyeken. Hiszen ne felejtsük el az első évet, amikor ez a csapat összeállt. 6. osztályban az első fordulóban a 8. legmagasabb pontszámot érték el az országban 1485 induló csapat közül, és csak HELYHIÁNYRA hivatkozva nem hívták be őket az országosra! (Megelőző években és azóta sem volt ilyenre példa, hogy pontszám alapján ne hívjanak be csapatokat, csak pont abban az évben. Roppant sajnálatos.)

Végül még egy statisztikai adat: a nem-tagozatos nyolcadikos csapatok közül – beleértve az általános iskolai kategóriában versenyzőket is – a mi fiaink csapata érte el a legmagasabb pontszámot. Ilyen mércével mérve országos elsők lettek!

SZÉP VOLT FIÚK! Sok szeretettel gratulálunk Nektek!
A versenyre való felkészülésben hatalmas segítséget nyújtott Szabó Rita, nélküle a csapat nem érhetett volna el ilyen szép eredményt. Köszönet illeti ezért a diákok és az iskola nevében is.
Thuróczy Erzsébet

Bolyai-orszagos_2014-04

Written by