KÉMIAI VERSENYHÍRADÓ (II.)

A tavaszi hónapokban zajlottak a kémia versenyek országos fordulói.
Az idén először megrendezett Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyen Farkas Ágnes 10. osztályos tanulónk kategóriájában a 6. helyet szerezte meg. Itt olvashatjátok a döntőről készült beszámolóját:

 

         2015. március 13.-án és 14.-én volt az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny döntője a BME-n. Az első napon egy 4 órás írásbeli feladatsor kitöltése után kaptunk vacsorát (Volt muffinokból kirakott periódusos rendszer is!) és csapatépítő játékokat játszottunk az egyetemen tanuló néhány diákkal.

        A második napon délelőtt mindenkinek egy előadást kellett tartania, előre meghatározott témából, szakmai zsűri előtt. Délután pedig ellátogattunk az Egis gyógyszergyár kiállítóházába, ahol interaktív programok segítségével megismerkedhettünk a gyárral. A kiállítóház egy okos ház, ami azt jelenti, hogy az ott dolgozók beállítják, hogy a következő csoport mikor jön, és addigra a ház kellemes hőmérsékletűre fűti magát, beállítja a fényeket (a redőny a kinti napsütés erősségétől függően enged be fényt) és elindítja a gépeket, például a konferenciateremben egy gombnyomásra teljes sötétséget lehet csinálni, előjön a vetítővászon a plafonból és elkezd vetíteni. A kiállításon mindenkinek volt egy személyre szóló nyakba akasztós kihúzható névkártyája, aminek a segítségével például fényképeket készíthettünk, amiket később elküldhettünk magunknak e-mailben és pontgyűjtő versenyben is részt vehettünk a kártyával.

       A kiállítás után eredményhirdetés volt a konferenciateremben. A kétnapos versenyen 6. lettem. Köszönöm Kalocsai Ottó tanár úrnak és Karasz Gyöngyi tanárnőnek a felkészítést.

http://szasz.ch.bme.hu/olahverseny/donto.html

farkaagi

 

periodrdsz

 

 

 

 

 

 

 

 

Bajczi Levente és Stenczel Tamás Károly 10.a osztályos tanulóink „történelmet írtak iskolánkban, ugyanis 10. osztályosként a kémia OKTV döntőjében a 11. és 14. helyet szerezték meg. Így mindketten részt vehettek a Kémia Diákolimpia felkészítőjének 1. fordulójában ( április 8-17. ELTE), ahol Tamást beválogatták a következő felkészítésre is és jó esélye van rá, hogy utazhasson Azerbajzsánba.

Április 24-26. között Szegeden rendezték meg az Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny döntőjét. Tizedikes kémiaversenyzőink ismét nagyon szép eredményeket értek el. Levente 2. Tamás 5. Ágnes 30. helyezett lett. Karasz Gyöngyi tanárnő kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért a Szegedi Egyetem Tudástár című nyolckötetes kiadványát kapta.

szeged2szeged

 

 

 

 

 

 

 

 

Még májusban lesz a Curie Kémia Emlékverseny országos döntője, ahova Kalocsai Tanár Úrral utaznak a gyerekek. A döntőbe Bajczi Levente, Farkas Ágnes, Stenczel Tamás Károly és Korsós Anna 7.a osztályos tanuló jutott be.

csopkepkemia

Written by