AQUINCUMBAN JÁRTUNK

Aquincum egy ókori római város volt. A Kr. e. I. században Augustus császár foglalta el ezt a területet. Hadrianus császár is itt volt helytartó. Aquincumot három részre osztották: a polgárvárosra, a légiós táborra és a katonavárosra. A polgárvárosban kézművesek, polgárok laktak. A kovácsok és más mesterek a városon kívül éltek. Ez azért volt előnyös, mert így több alapanyaghoz jutottak és valamennyire el lehetett kerülni a tűzveszélyt. A másik két város ennek védelmére szolgált. A városnak a Kr. u. II – III. század volt a fénykora, ekkor éltek itt a legtöbben. A római uralom a Kr. u. I – V. század között tartott. Ekkor adták fel a harcot a rómaiak a barbárokkal szemben.
Az 1800-as években kezdték feltárni Aquincumot. Először köveket, romdarabkákat találtak a régészek. Az összes Budán talált római tárgyat idehozták. A római falakból nem maradt meg túl sok, mivel az embereknek kő kellett, így innen hordták el. A régészek ezért pár helyen újra építették a falakat. A kőutak viszont jól megmaradtak. A polgárvárosnak volt egy nagy szentélye. Itt Iunot, Minervát, Iuppitert tisztelték. Egy korinthoszi oszlop megmaradt, amely régen ott állt a templom előtt. A bazilikában általában törvényeket hoztak vagy üzletet kötöttek. A kerítés mentén boltok voltak, ahol a polgárok a portékájukat árulták. Egész Aquincumban 4 közfürdőt és egy magánfürdőt találtak. A nők és a férfiak nem fürödhettek együtt, még a kettős fürdőben sem. A városnak 4 – 5 km hosszú csatornája volt, így minden várost el tudtak látni vízzel, ivóvízzel. A szennyvizet a Dunába engedték. A medencék félkörívesek voltak a meleg vizes medencét kivéve. A falakon nem volt márvány, csak a padlón. A medencéket rabszolgák fűtötték. A fürdőben egy szentély is volt. A rómaiaknak sok illatszerük volt, de szappant nem használtak. Beültek az izzasztóba, majd a hideg vizes medencébe, ők így fürödtek. A magánfürdőben egy mozaik is megmaradt. Egy birkózást ábrázolt, ahol a győztes pálmafaágat kapott. A ház többi részén padlófűtés volt.
Aquincumnak két amfiteátruma volt. A színház és a temető elkülönült a várostól. A kiállító terem alatt pedig jó sok római dolgot találunk. Köztük a világ egyetlen fennmaradt víziorgonáját. Így nézett ki az ókori Aquincum.

Balla Judit
6/A

aquincum 116

Written by