LÁTVÁNYRAKTÁRBAN JÁRTUNK

Az osztállyal a történelemóra keretében látogattunk el a Gödöllői Látványraktárba 2015. október 5-én. Ott az osztályt háromfelé osztották, és így vezettek minket végig három termen.

Én először egy állandó, az őskor több időszakából származó leleteket kiállító terembe kerültem. Itt a tárlatvezető bemutatta pár kultúra edényeit, és mutatott egy-két emberi arcot mintázó edényt. Ezeket valószínűleg szertartásokon használták.

Ezután az időszaki kiállítást néztük meg, de előtte megtekintettük a folyosó falain lévő rajzokat. Az időszaki kiállítóterem különböző korok értékeit mutatta be. A tárgyak közt volt egy játékkocsi az őskorból, ami arra utalt, hogy akkoriban csak a leggazdagabbaknak volt kocsija. A teremben főként különféle pénzek voltak kiállítva, de volt egy kisebb szatírszobor is.

Végül egy furcsa, kissé bizarr terembe érkeztünk, amiben volt egy viaszember, több ezer éves ruhákba öltöztetve, de a legfurcsább a terem közepén lévő csontváz volt. Ezt – a tárlatvezető elmondása szerint – Pest megyében találták, egy őskori temetőben, ahol annyi volt, hogy hoztak egyet ide is. Itt végignéztünk egy előadást a régészetről, amiben a mai régészekről és feladatukról, valamint érdekes leletekről volt szó.

Szerintem nagyon jó volt, de kicsit jobban is hirdethetnék, mert én nem is tudtam arról, hogy ilyen leletek vannak Gödöllőn.

 Farkas András 7.a.

kocsi

Written by