Biológus tehetségek Szegeden

     Idén áprilisban kilencedik alkalommal rendezték meg Szegeden a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját”. Tíz törökös bioszfaktosnak, diáknak és két kísérőtanárnak volt szerencséje részt venni ezen a háromnapos programon, mely során amellett, hogy sok újat és érdekeset láttunk, hallottunk, bepillantást nyerhettünk abba, hogy milyen is egy tudományos konferencia, ahol az orvostani biológiával foglalkozó kutatók összejönnek és tapasztalatot cserélnek, előadnak és előadást hallgatnak.

     Utóbbiból mi is kivettük a részünket: láttuk a Szegedi Tudós Akadémia ösztöndíjasainak prezentációt, majd Arthur Konnerth Nobel-díjas kutató előadását azon kutatási folyamatról, melynek végén megállapították, hogy az Alzheimer-kór gyógyítható (Legalábbis, ha fiatal egerekről van szó …).

     Jártunk egy tanlaborban , transzformáltunk baktériumot és kipróbáltuk a gélelektroforézist, az üres délelőtti órákban pedig egy idegenvezető kíséretében megnéztük a Dóm teret, az egyetem főépületét a zenélő szökőkút szomszédságában, és tettünk egy sétát a Tisza-parton.

     A program zárásaként gálaműsorra voltunk hivatalosak a Szegedi Nemzeti Színházba. A környező tájegység népművészetét, zenéjét, népviseletét mutatták be egy igen színvonalas műsorban, melyet a többi étkezéshez hasonlóan bőséges vacsora követett a színház földszinti előcsarnokában.
Több százan vettek részt az eseményen, mind hasonló érdeklődésű diákok, s közülük néhányan talán valóban kutatók lesznek.  Köszönjük a lehetőséget, Harmati Zsuzsa néni és Szemethy Erzsike néni szervező munkáját, valamint a Szegedi Tudós Akadémia Középiskolás Képzési Programja (SZTA-KKP) által biztosított támogatást!

     A biológia iránt érdeklődőknek pedig csak ajánlani tudjuk, hogy jövőre éljenek a lehetőséggel ők is!

bio7bio5bio4bio3bio1bio6

Written by