Patak party

 

A Gödöllői Török Ignác Gimnázium diákönkormányzata egy gödöllői akadályversenyt szervezett az iskola felső tagozatos diákjai számára 2015. június 15-én. Az ötlet onnan jött, hogy az utolsó tanítási napon – ami ráadásul hétfőre esett – hasznosan töltsék el a diákok a napot. A kisebbek Gödöllő nevezetességeivel ismerkedtek, a nagyobbak pedig a szervezésben jeleskedtek, amiért ráadásul közösségi szolgálatos órákat is kaphattak.

Az 5-8. osztályosok változatos programokban vehettek részt: háromféle feladatcsoportot kellett megoldaniuk. Először a csoportoknak az iskola udvarán különféle növényeket kellett megkeresniük, és információkat feljegyezniük. Így megtudhatták, hogy a páfrányfenyő milyen furcsa levéllel rendelkezik, és gyógyszerként is használhatjuk. Másodjára az iskola falain levő tablókon kerestek személyeket: láthatták tanáraikat érettségizős korukban. Végül egy városismereti akadálypályán mehettek végig.

A komplex feladatok keretében megismerhették a Rákos-patak menti és Gödöllő belvárosi nevezetességeket (innen ered a fenti cím is). Először a helyszínt kellett megtalálniuk leírások alapján (lásd alább). Majd kérdések hangzottak el a hellyel kapcsolatban. Például Kis Balázs ruházatáról és játékszeréről tettek fel kérdéseket. (Milyen játékszer lehet Kis Balázs kezében?) Sokan a játékszerrel kapcsolatban valami sci-fi eszközre gondoltak, vagy szerintük valamilyen dobóeszköz, talán bumeráng. Az Alsó parkban meglátogatták a Világfát és a Cserkész-szobrot. Itt megtudhatták, hogy a Cserkész-szobor helyén Lenin-szobor állt, és lerajzolhatták, újratervezhették az oldalán található domborműveket. Az ismeretszerzésen kívül mozoghattak is a tanulók: különböző ügyességi feladatokat teljesíthettek, például a Világfa előtti japáncseresznye-fasor körül kellett futniuk időre.

Südi Bea, az esemény főszervezője, és a diákönkormányzat elnöke elmondta, hogy már nagyon régen készülnek az esemény megszervezésével, és szerinte sikeres volt a nap.

Az iskola utolsó napján a tanulók olyan élményekkel gazdagodhattak, amivel a mindennapi oktatáson nemigen, részt vehettek egy épített környezeti nevelési programban, és mozoghattak is egy nagyot.

Melyik gödöllői helyről van szó?

A kastéllyal szembeni parkban élek, mindennapjaimban a fák alatt bújok meg. Sajnos a kastéllyal élő viszonyom nem túl fényes: az egykor ott élő emberek csak az agancsomért és a bundámért kedveltek.

 

Guba András

Fotók: Varga Orsolya (10. A)

1004553_840907172669943_6533349169870460979_n10276978_840907672669893_4208965844809753484_n

Written by