LAPIDARIUM

 

Szeptember 29-én, kedden elmentünk a Nemzeti Múzeum Kőtárába. Izgalmas volt, mert egy ott dolgozó néni vezetett minket és mesélt. Erről írok most egy rövid fogalmazást.
Amikor bementünk a Kőtárba, akkor a hölgy kérdezgetett és mesélt a rómaiakról és a görögökről. Aztán három csapatra oszlottunk, és a lányoknak (annak a csapatnak, amelyikben én is voltam) egy családi sírkövet kellett megvizsgálniuk, meg kérdésekre válaszolniuk. Egy másik csapatnak egy sírrablók által kifosztott szarkofágot kellett tanulmányozni, míg a harmadiknak egy nagy kődarabot, ami az egyik múzsa fiát és néhány állatot ábrázolt.

A szarkofágnál azt tudtuk meg, hogy az a két ember, aki a sír szélére vannak faragva, Cupido és Psziché. Úgy szól a mítosz, hogy Psziché olyan szép volt, hogy az emberek egyre kevésbé figyeltek Venusra, aki ezért azt parancsolta fiának, Cupidónak, hogy a szerelmet okozó nyilával sebezze meg a leányt, és ezáltal szeressen bele egy rút legénybe. Viszont Cupidónak ezt nem volt szíve megtenni, saját magát sebezte meg, ezért beleszeretett Pszichébe.

Megmutatta a néni a római katonák kardját, majd Vali, Barnabás és Miksa felöltözött ókori római ruhába. Végül pénzt „hamisítottunk” (fémből ókori érméket ütöttünk), aztán hazamentünk.
Úgy gondolom, hogy ez a kirándulás csodálatos, érdekes és nagyon-nagyon izgalmas volt. Remélem, hamarosan eljutunk újra egy hasonlóan izgalmas múzeumba.

Schopp Anita Lilla, 5.a.

lapidarium

Written by